Skolehelsetjenesten

​Formålet til skolehelsetjenesten er, i samarbeid med skolen, å fremme elevenes helse, trivsel og læring og å øke deres helsekompetanse.

Skolehelsetjenesten eller helsesykepleier, er en av de første vi rådfører oss med – utenom læreren – om vi ser at det er noe barnet vårt sliter med på skolen. Helsesykepleier har taushetsplikt og kan være en god samtalepartner for barnet.
Barn og unge har gjerne bekymringer, vanskelige tanker og følelser de har behov for å lufte for en nøytral part. Det kan være relatert til skolesituasjonen, kropp og helse, seksualitet, kjønnsidentitet, problemer med venner eller familie.

Skolehelsetjenesten vil i de fleste tilfeller informere foreldre til barn over 12 år, om at de har hatt besøk av barnet og hva de har snakket om. Er barnet over 12år kan det be om at foreldre ikke informeres.
Dersom helsesykepleier finner at det er uforsvarlig å ikke informere foreldrene, vil de likevel kunne kontakte dem. Barnet skal i såfall informeres om dette.

Ved ulike helseutfordringer som kommer i veien for læring, kan foreldre be om hjelp fra skolehelsetjenesten. Skolehelsetjenesten kan ved behov og i samarbeid med skolen sørge for ekstra tilrettelegging og tettere oppfølging. Dette kan være spesielt aktuelt i for eksempel mobbesaker og saker der det er vanskelig for elever å komme på skolen. Man kan også be om hjelp dersom man har utfordringer i hjemmet, som påvirker barnet.

Skolehelsetjenesten kan bidra til å forebygge mobbing og trakassering ved å sette fokus på trivsel og inkludering. De kan også jobbe med å øke kunnskapen om mobbing og trakassering blant elever, lærere og foreldre.

Skolehelsetjenesten kan bidra med helsefremmende tiltak som kan ha positiv innvirkning på skolemiljøet, for eksempel ved å gi råd om sunn livsstil, kosthold og fysisk aktivitet.

Skolehelsetjenesten kan bidra til å støtte elever som sliter med psykiske problemer og bidra til å forebygge psykiske helseproblemer. Dette kan gjøres gjennom samtaler, rådgivning og veiledning.

Skolehelsetjenesten kan bidra til å forebygge sykdom og bidra til oppfølging av elever som er syke. Dette kan bidra til at elever ikke går glipp av viktig undervisning og redusere fraværet.

Skolehelsetjenesten kan samarbeide tett med lærere og andre fagpersoner på skolen for å sikre en helhetlig tilnærming til elevers helse og trivsel.

Skolehelsetjenesten kan bidra til å gi informasjon og veiledning til elever, lærere og foreldre om ulike helse- og trivselsrelaterte temaer.

Oversikt over de nasjonale retningslinjer for skolehelsetjenesten, finner du her