Pleiepenger

Vanskelig å finne balansen mellom jobb og følge opp eleven med ufrivillig skolefravær? Dersom barnet ditt er under behandling av spesialisthelsetjenesten, eller privat spesialist med offentlig godkjenning, bør du vurdere pleiepenger.

Pleiepengene er ment å erstatte ditt tap av inntekt, dersom du må være borte fra jobb for å pleie barnet ditt, være i beredskap i skoletiden – nattevåk eller lignende.
Pleiepengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil 6 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 668 862 kroner.

Hvem kan få pleiepenger?

Du har omsorgen for barnet i perioden du søker for.
Barnet ditt har vært til behandling eller utredning på sykehus eller annen spesialisthelsetjeneste
eller du er hjemme fordi barnet trenger pleie eller tilsyn, deler av eller hele tiden.

Barnet er ikke i en tilsynsordning (skole, sfo, avlastning eller lignende) eller barnet er i en tilsynsordning 30 timer eller mindre per uke (du kan likevel ha rett på 100% pleiepenger dersom du må være i beredskap eller har nattevåk).

Du har vært i jobb i minst 4 uker før du søker pleiepenger

Dagpenger, sykepenger, foreldrepenger, pleiepenger, opplæringspenger og omsorgsstønad regnes også som inntekt. Du må ha minst 20% inntektstap mens du pleier barnet (Ulønnet permisjon frarådes derfor sterkt).

Inntekten din er minst halvparten av Folketrygdens grunnbeløp (per 1. mai 2019 er dette kr. 99 858,-)

Du har rett på pleiepenger når:

Du må være borte fra jobb fordi du må være med et barn som har blitt sykt
eller  du må være borte fra jobb fordi du må være med et barn som er under utredning for sykdom og som i tillegg trenger din omsorg og pleie deler av eller hele tiden.

Både fysisk og psykisk sykdom gir rett til pleiepenger.

Varig sykdom gir også rett til pleiepenger, i motsetning til tidligere, og alvorlighetskravet er ikke like strengt lenger.

Begge foreldre kan ha rett på pleiepenger når barnets pleiebehov tilsier det og dette dokumenteres av spesialisthelsetjenesten. Man kan få innvilget pleiepenger i 100%, søke 50% hver eller en lavere prosentsats.

Hvordan søker du om pleiepenger?

De fleste kan søke om pleiepenger digitalt.

Ha klar:
Barnets navn, adresse, fødselsnummer
Tidsrom du søker for
Bank Id

Dokumentasjon:
Arbeidsgiver må sende inn inntektsopplysninger til NAV.
Legeattest fra spesialisthelsetjenesten som beskriver nødvendighet av foreldres tilstedeværelse, pleie og sykdomsbilde. Lastes opp som bilag. (Dersom barnet ikke er innenfor spesialisthelsetjenesten, kan privat spesialist med offentlig godkjenning hjelpe med erklæring).

Lang behandlingstid – hva gjør jeg mens jeg venter på avklaring

IKKE SØK ulønnet permisjon i forbindelse med søknad om pleiepenger!
Du risikerer å miste rettighetene til pleiepenger.
De fleste søknader om pleiepenger godkjennes, så lenge man har fått legeattest fra behandlende spesialist. Noen arbeidsgivere vil derfor være komfortable med at man forholder seg som om søknaden er godkjent fra søknadstidspunktet.
Alternativt kan man få en sykemelding, eller avtal med arbeidsgiver om det er mulig jobbe redusert mens søknaden behandles. Sjekk gjerne med NAV lokalt hva de anbefaler
.

Pleiepenger er gyldig fravær fra jobb og sidestilt med sykepenger i Folketrygdloven.
Arbeidsgiver kan ikke kreve at du søker ulønnet permisjon, går ned i stilling eller sier opp når du mottar pleiepenger. Det er ingen tidsbegrensning på hvor lenge man kan motta pleiepenger – men det er viktig å påse å søke forlengelse, innen utløpet av en periode.

Endringer du må gi beskjed til NAV om:

barnet blir friskt eller friskt nok til at behovet for pleiepenger opphører
barnet begynner eller øker tiden i tilsynsordningen

Graderte pleiepenger:

Du kan motta graderte pleiepenger dersom du kan stå noe i jobb mens barnet er i en tilsynsordning deler av, men ikke hele uken. Timeantallet barnet har tilsyn av andre summeres som regel på ukesbasis.
F.eks.: Dersom barnet er på skole og sfo 2 av 5 dager i uken, vil du ha krav på 60% pleiepenger.
Her kan det bli behov for å dokumentere fravær gjennom en attest/fraværsoversikt fra skole.

Unntak i graderingsreglene:

Du kan få 100% pleiepenger selv om barnet har tilsyn av andre på dagtid dersom:
-du er nattevakt for eget barn og trenger den tiden barnet er i en tilsynsordning til å sove/hvile
-du er i beredskap mens barnet er i en tilsynsordning (f.eks. angst)
Dette må da komme tydelig fram i legeerklæringen.

Ferie og feriepenger:

Feriepengene man får hvert år beregnes ut fra lønnen i opptjeningsåret, altså forrige år. Når man mottar pleiepengene via NAV, får man utbetalt 10,2 % feriepenger av de 12 første ukene i pleiepengeperioden forrige år. Feriepengene fra NAV utbetales til vanlig i midten/slutten av mai. Får du utbetalt lønn direkte fra arbeidsgiver (pleiepenger refundert fra NAV), er det arbeidsgivers sats for feriepenger som er gjeldende for deg – de fleste av oss får 12 % av lønnen sin forrige år. Du betaler ikke skatt på feriepengene.

Det er to forskjellige lovverk som arbeidsgiver må forholde seg til.

I det ene lovverket som er ferieloven står noe om at arbeidsgiver er pliktig til å sørge for at arbeidstaker tar ut minst 25 dager ferie. Denne bestemmelsen er ganske absolutt og arbeidsgiver kan få problemer om han ikke følger opp denne plikten, men så er det noen unntak.

Arbeidstaker kan motsette seg avvikling av ferie dersom feriepengene ikke dekker lønnstapet under ferien. Dette kan være tilfelle om man ikke har oppspart nok feriedager. Det kan også være tilfelle når man går på pleiepenger fordi man ikke får dekt lønnstapet. Da kan man heller ikke pålegges å ta ut mer ferie enn man har lønnsmessig dekning for. Det gjelder kun når man har 100 % pleiepenger (ikke lavere dekningsgrad) at man som arbeidstaker kan søke ferien overført til neste år. Dette må arbeidsgiver forholde seg til.

Det kan dog inngås skriftlig avtale om avvikling av forskuddsferie på inntil 12 virkedager og overføring av inntil 12 virkedager ferie til det påfølgende ferieår, ifølge ferieloven. Forskuddsferie og overføring av ferie ut over dette kan ikke avtales.

Øvrig informasjon og lovverk:

Pleiepenger utbetales innen den 25. i måneden.

Arbeidsgiveren din kan utbetale pleiepengene og kreve refusjon fra NAV etterpå. Hvis arbeidsgiveren ikke ønsker å gjøre dette, får du utbetalingen direkte fra NAV.



Info og bilde er hentet fra NAV.no