Støttegruppe

Klarer ikke barnet ditt å gå på skolen?
– Du er ikke alene!
Veldig mange tror det. Det er en lettelse og en sorg på samme tid når det går opp for en hvor mange familier som er berørt av dette. Årsakene til ufrivillig skolefravær kan være mange og konsekvensene for eleven og familien kan være alvorlige – psykisk, fysisk og økonomisk.

Det å dele hverdags utfordringer, erfaringer rundt hjelpetiltak og rettigheter, tanker og følelser, med noen som har gjort seg tilsvarende erfaringer og bygge gjensidig støttende relasjoner er nyttig og gir energi til komme igjennom hverdagen. Det er altfor tøft å stå alene!
For å være en god støtte for barna er det viktig at man tar vare på seg selv, slik at man har energi og overskudd til å stå i situasjonen over tid. For disse sakene løser seg sjeldent på 1-2-3.

Vi i FABMUS ønsker å legge til rette for at foreldre kan treffe hverandre digitalt eller fysisk i faste støttegrupper. Terskelen for mange kan være stor for å møte opp på ett slikt møte, men vi ser at det gir energi og styrke, å vite at man ikke er alene – at det finnes andre som forstår, slik at man kan dele uten å kjenne skam og få bekreftelse på at man gjør en god jobb som forelder.

På første møte er det naturlig at en av oss i FABMUS er med for å forklare litt om hvordan vi tenker omkring gruppene og om hvordan vi anbefaler å strukturere møtene. Deretter er det naturlig at man presenterer seg og deler litt av historien sin omkring ufrivillig skolefravær. Noen er komfortable med å legge alt på bordet dag 1, noen trenger litt tid. Det er opp til hver enkelt hvor mye man vil dele.
For å få noe igjen av møtene er det viktig at man også byr på seg selv og det er ønskelig at man prioriterer møtene. Anbefaler faste møter, hver 3dje uke, og oppfordrer til å arrangere sosiale treff der det er fysisk mulig. Ønsker gruppen å ha med noen fra FABMUS på møtene fast, eller innimellom ved behov kan dette avtales. I utgangspunktet skal gruppene være selvdrevet.

Møtene starter med runden, hvor alle får fortelle hva som har skjedd siden sist, både det som har gått bra og hva som er utfordrende. Man kan be om råd eller komme med informasjon som man opplever nyttig for de andre medlemmene.

Gruppene er tillits basert og man forventer at det som diskuteres på møtene og er av privat karakter – blir mellom deltakerne. Deltakere som ikke overholder dette vil bli bedt om å forlate gruppen.

Ønsker du å etablere en fysisk gruppe lokalt eller delta i en digital gruppe, ta kontakt med oss.